Usluge

Kontaktirajte nas
Konsekutivno tumačenje

Konsekutivno tumačenje


Konsekutivno tumačenje je proces prevođenja u kojem prevoditelj usmeno prevodi govornikove riječi na ciljani jezik u trenutku govornikove stanke, nakon završene rečenice ili misaone cjeline.

U konsekutivnom prevođenju ne koriste se uređaji kao kod simultanog prevođenja. Kako bi olakšao prevođenje, za vrijeme konsekutivnog tumačenja prevoditelj može voditi bilješke. Poznavanje teme razgovora kao i stručne terminologije bitna je stavka u procesu konsekutivnog tumačenja
 

 • Konsekutivno prevođenje pogodno je za manja događanja i sastanke gdje se prevodi samo na jedan jezik. Prilikom planiranja događanja bitno je uzeti u obzir da se kod ove vrste prijevoda trajanje skupa udvostručuje, stoga je ova vrsta prevođenja prikladnija za manje skupine ljudi. Uglavnom se koristi kod pregovora diplomatske, gospodarske ili političke tematike.
   
 • Kod konsekutivnog tumačenja preporuča se da klijent dostavi prevoditelju tematiku (terminologiju i podatke) o kojoj će biti govora barem dan prije tumačenja kako bi se prevoditelj adekvatno pripremio. Također je poželjno poznavanje odnosa strana u razgovoru, povijesti razgovora i očekivanih problema.
   
 • Svi podatci i informacije, kako oni dostavljeni prije sastanka tako i oni izneseni za vrijeme sastanka, strogo su povjerljivi. Najvišu razinu povjerljivosti podataka u INTERPRETI jamči certifikat ISO 27001:2005.

 

U INTERPRETINOM timu postoje prevoditelji posebno educirani  za konsekutivno tumačenje. Poznavanje stručne terminologije, brzina, fleksibilnost i pouzdanost odlike su dobrog tumača. Osim navedenih karakteristika, svaki prevoditelj u INTERPRETI mora imati i izvrsne jezične i prevoditeljske kompetencije te poznavanje kulture određenog govornog područja.

Ukoliko Vam je potrebno konsekutivno tumačenje prilikom simpozija, sastanaka, konferencija, pregovora, seminara, video konferencije ili nekih drugih međunarodnih događanja, obratite nam se s povjerenjem i osigurat ćemo Vam stručnog prevoditelja prilagođenog Vašim potrebama i sadržaju događanja.
 

 • Konferencije, kongresi, zasjedanja, simpoziji, tiskovne konferencije
 • Seminari, edukativna predavanja
 • Poslovni sastanci i pregovori
 • Videokonferencije i telekonferencije